5 év nagy idő, és mégis varázslatos gyorsasággal telt el.
Sajtország születése, és az egész kézműves sajtkészítés ami idő közben hivatássá nőtte ki magát, gyorsan és lendületesen indult. Ha érdekel, hogy hogy jutottunk el idáig, akkor olvass tovább ;)
Egyszer régen, nagyon régen Kartal község végében egy kis házban, Zita vásárolt egy darabka sajtot a boltban, abban a hiú reménybe, hogy a vacsorához lereszeli. De ez nem sikerült neki, mert a „sajt” nem reszelődött, nem is tört hanem csak kenődött a reszelőre. Zita nem adta fel, átírta a vacsi menüt és gondolta akkor megeszik a „sajtot” szeletelve.

De a legnagyobb meglepetésére, a késre is csak kenődött a ragacsos massza, és a még a fogakon is ragaszkodott. Sehogyan se tudott sajtként viselkedni. Ez volt az a pont, mikor Zitában elpattant valami és arra gondolt, nem lehet véletlen, hogy középiskolába éppen CSERMAJORBA járt, és tanult 5 évig és végzett, mint tejipari technológus. Férjével Attilával együtt úgy döntöttek, hogy beszereznek minden kelléket, ami a sajtkészítéshez szükséges, és egy életük egy haláluk tejből sajtot fognak készíteni. Így is lett. Tettüket siker koronázta, sajt készült a kis konyhában. Örömüket és a sajtot megosztották a családdal, és a Facebook ismerősökkel is. :) Legnagyobb meglepetésükre hamar vevő is akadt a házi sajtocskára. Újabbat kellett készíteni, és újra és újra…. Muszáj volt észrevenni, hogy igény van a kezük munkájára, sajtkészítés a életük útja. Mikor ezt észrevették, mindenüket az eszközök beszerzésére, a technológia fejlesztésére, tökéletesítésére fordították. Időt, energiát, pénzt nem kímélve dolgoztak azon, hogy a sajtok egyre szebbek, jobbak, finomabbak legyenek. Az érdeklődők vásárlók hatalmas bizalommal ajándékozták meg a Zitáékat mikor az Ő sajtjukat választották. Cserébe a vevők maximális odafigyeléssel, szeretettel és alázattal készült sajtokat kóstolhattak hétről hétre. Attiláék szem előtt tartották a vásárlók igényeit, figyeltek az egyedi kívánságokra, aminek a vásárlók postán küldött köszönőlevélben adtak hangot.  
A fejlesztés és a technológiák tökéletesítése egy napra se állt le.
Az első füstölő, amiben a Parenyicák és a füstölt gomolyák füstölődtek még két földbe ásott gödör volt, a sajtok hűtőrácsokon csücsültek. Aztán jött a következő verzió, mikor már egy kiszuperált szekrény volt a füstölő, és egy olajkályha belsejében égett fa füstölgött egy hosszú földbe ásott alagúton át – hogy lehűljön – majd belépve a szekrénybe színezte aranybarnára a sajtokat. A fűrészpor az első időben akác és tölgy volt, de meg kellett találni azt a helyet ahonnét profi minőségű bükkfa aprítékot tudtak beszerezni. Igényes megrendelőik észre is vették a változást, és a minőségi különbséget, amit szóvá téve adtak megerősítést Zitáéknak, hogy a becsületességet és a minőségi terméket szem előtt tartva kell folytatni az utat. Emiatt egyre nőtt a kereslet Zita és Attila sajtjai iránt, ami sürgetővé tette hogy valamiféle formába, név alá vegyék a sajtjaikat.
Ekkor született meg SAJTORSZÁG :) 
A Facebook-on létrehozott csoport létszáma gyorsan nőni kezdett, és akkor vették igazán komolyan a csoport létjogosultságát, mikor már nem csak a közeli rokonok jelentkeztek tagnak :)
Az első időben használt 5 literes fazekat hamar követte a 20 literes, majd a 30 literes. Nagy ugrást jelentett az 50 literes rozsdamentes fazék, és az ipari gázégő beszerzése. Sokkal könnyebbé és hatékonyabbá vált a munkájuk. De az igények nőttön nőttek….. és rövid időn belül beszerezték a 100 literes rozsdamentes edényt is. Ehhez már szükség volt további eszközök beszerzésére, létrehozására is. Elhagyták az 1 kg-os sajtformák használatát, helyette 2,7 kg-os sajtoknak való formákba préselnek.
Elkerülhetetlen volt az alvadék kevertetéséhez egy motoros keverő megépítése is, ami Attila kreativitását és precízségét dicséri. Nem csak az edényeket nőtték ki, hanem a helyiséget is ahol a sajtok készültek, így muszáj volt sajtkonyhát létrehozniuk. Ami még mindig kicsi, de működik és az övék. Mikor azt hitték, hogy minden sínen van akkor érte őket egy nagy csapás….
        Egy forró nyári délutánon, mikor a megrendelésre készült sajtok füstölődtek egy kóbor kis szikra kigyújtotta a füstölőként használt hűtőszekrényt, és rommá éget mindenük. Odalett a füstölő, 2 napi munka és a 200 liter tejből készült sajtok… :( A tüzet Attilának sikerült eloltania, de még a közelben lévő kapanyél is elszenesedett.Ekkor egyik Sajtország lakó, Adorján Zsolt a csoportban gyűjtést szervezett az új füstölő létrehozására. Másnap reggel már érkeztek az adományok, a kedves üzenetek, Zitát a faluban megállították futó ismerősök és pénzt adtak hogy minél előbb épülhessen az új füstölő. :)  Annyi szeretetet és együttérzést kaptak azokban a napokban, ami tovább erősítette őket abban, hogy érdemes folytatni, számítanak és szükség van rájuk. Az új füstölő hamarosan megépült, ami már tűzbiztos és ami egyszerre akár 400 liter tejből készült sajt füstölésére alkalmas. Ennek tökéletesítése is folyamatban van….

Sajtországban nem csak olyan „lakók” élnek, akik eszik, veszik Sajtország sajtjait, hanem olyan lelkes sajtkészítők akik otthon készítenek sajtokat. Vannak felmerülő kérdések, amiket bátran feltéve választ remélnek, és KAPNAK Attilától és Zitától. A gyakorlati tapasztalatokat is megosztják azokkal akik érdeklődnek, örömmel készítenek sajtokat és elhivatottak. Természetesen a „ dobnál egy recit?” kérdés nem talál megértő fülekre.
Sajtország lakói egyre kíváncsibbak hogy milyen is Sajtország? Lassan ott tart az érdeklődés, hogy SajtországÚT kialakítását kell tervbe venniük, nyíltnapokat szervezni, hogy a munkára is maradjon idő. :) Igazi zarándokhely lesz…
Sajtország bővült két kis Jersey bocival, akik SÁBA és KICSI nevet viselik. Attiláék zéró állattartói tapasztalattal vágtak bele a két borjú nevelésébe, ami ismét az elhivatottságukat igazolja. Hamarosan felépül a nagyobb istálló, ami otthont ad majd a két kis Jersey borjú mellett egy fejős tehénnek is.Vannak olyan támogatók, akik a legnagyobb jó szándékkal és önzetlenül segítenek elérni Zita és Attila kitűzött célját. Akik nélkül a fejlődés nem lenne ennyire dinamikus ;)A dolgok felpörögtek ahogy Sajtország egyre népszerűbb lett.

Felépült a nagyobb istálló, amiben helyet kapott Fátyol az F1-es fejős tehén. Fátyolhoz egy fejőgép is dukált, aminek a beszerzése nagy kihívást jelentett. Sorra érkeztek a vevők, látogatók, rendelések. A fejlesztések követték a forgalom növekedését. Kis lépésekkel, átgondolt beruházások történtek. Szigorúan követve az önerőből való fejlődés alapelvet. Bővült az állomány még egy fejős F1-es tehénnel, Gyöngyivel ? Zita nagy kedvet érzett a fesztiválokon, vásárokon, rendezvényeken való megjelenéshez. Szép sorban lett sátor, asztal, nagyobb autó, a sajtok hűtésére szolgáló hungarocell dobozok, vitrines hűtőszekrény. Többször előfordult már, hogy Sajtország meghívást kapott nívós rendezvényekre, pl: Várkert Bazár. A weboldalon megtalálható a következő rendezvény dátuma és helyszíne ahol lehet kóstolni és vásárolni Sajtország finomságokat. A termékek fejlesztése sem áll le, az ízesített gomolyák, füstölt és töltött Parenyicák, különféle kéregérlelt Alpesi sajtok mellett helyet kapott a 7 féle ízesítéssel vásárolható krémjoghurt, illetve a jövőben készül még ivójoghurt is. Sajtország termékeit több üzletben is forgalmazzák már, a vevők nagy megelégedettségére.

Így épül, gyarapodik SAJTORSZÁG a sajtimádók legnagyobb örömére. :) És a „mese” folytatódik…..